8 nejčastějších mýtů o zraku

Kila mrkve nebo nezdravé čtení pod peřinou? Posvítíme si společně na nejčastější mýty týkající se očí. Je opravdu koukání do monitoru tak nebezpečné? A co třeba mrkev, opravdu zbystří váš zrak? A má smysl nosit v létě sluneční brýle nebo je všechno jinak?
slider-ocijakorys-polovina

Mýtus č. 1
Konzumace mrkve zlepší zrak a odstraní oční vady.
Aby z mrkve tělo dokázalo vstřebat potřebné vitamíny, musí se vázat na tuky. Mrkvový salát tedy jedině na másle nebo s olivovým olejem. Vitamín A obsažený v mrkvi sice vyživuje sítnici a pomáhá udržet zdraví očí, ale proti krátkozrakosti nebo šedému zákalu nic nezmůže. S takovými problémy rozhodně navštivte očního lékaře.

Mýtus č. 2
Čtení pod peřinou kazí oči.
Možná vás tím strašili rodiče v dětství. Pokud jste si rádi četli s baterkou pod peřinou, můžete být v klidu. Čtení ve špatném světle vám krátkozrakost nezpůsobí. Jen budou vaše oči rychleji unavené.

Mýtus č. 3
Pravidelné koukání do monitoru ničí zrak.
I když budete pracovat osm nebo dvanáct hodin denně u počítače, oslepnutí se bát nemusíte. Faktem je, že tato činnost je pro oči dost namáhavá. Proto je důležité si správně nastavit jas monitoru, pravidelně si dělat krátké přestávky s pohledem do dálky a používat zvlhčující kapky do očí.

Mýtus č. 4
Pozor! Nemrkat!
Hráli jste v dětství takovou hru, kdy vyhraje ten, kdo vydrží nejdéle ze všech nemrkat? Mrkání je pro oči velmi důležité. Díky pohybu očního víčka totiž dochází k roztírání slzného filmu. Oko je tak chráněno před záněty. Navíc pravidelné zvlhčování vede k tomu, že nemáte pocit řezání nebo suchého oka.

Mýtus č. 5
Šedý zákal musí dozrát.
Tento lékařský přístup už byl vyvrácen. S příchodem novějších technologií a operačních postupů se osvědčilo, že je lepší nečekat. Operace se dnes provádí mnohem šetrněji a díky různým nitroočním implantátům umí specialisté odstranit dokonce i několik očních vad zároveň.

Mýtus č. 6
Sluneční brýle? Jen hezký doplněk na léto.
Kvalitní sluneční brýle ochrání vaše oči před škodlivými UVA a UVB paprsky. Díky tomu předcházejí poškození zraku, zamezí bolestem hlavy a pomáhají vám dobře vidět při pohybu venku, sportu i řízení auta. Navíc nebudete mít vrásky ze zbytečného mhouření očí.

Mýtus č. 7
Špatně vidíte na knížku? Čtecí brýle ze supermarketu to vyřeší.
Je to sice levná varianta pro vaši peněženku, ale už ne tak dobrá pro vaše oči. Univerzální brýle nerespektují individuální potřeby oka a ve výsledku mohou spíše uškodit. Zvláště nevhodné jsou na dlouhodobé nošení například v práci. Způsobují bolest hlavy a únavu, které s očima zdánlivě nesouvisí.

Mýtus č. 8
Laserová operace bolí a oční vada se po určité době vrátí.
Tento mýtus už byl několikrát vyvrácen odbornými studiemi i osobní zkušeností. Laserová operace je velmi rychlá a téměř bezbolestná. Rekonvalescence bývá bezproblémová a už za pár hodin dobře vidíte. V dlouhodobém horizontu je výsledek velmi stabilní a jen zcela výjimečně se zhorší do původního stavu.

Share This