Boření mýtů: Nejčastější strachy z operace šedého zákalu

Bojíte se operace katarakty? Třeba jsou vaše strachy neopodstatněné. Posvítíme si společně na nejčastější mýty, které provázejí odstranění šedého zákalu. Prozkoumejte je s námi a uvidíte, že není důvod operaci šedého zákalu odkládat.
slider-ocijakorys-polovina

Šedý zákal mají jen staří lidé.

Pozor! Šedý zákal mohou mít i lidé kolem padesátky. Výjimkou nejsou ani čtyřicátníci trpící touto chorobou. Vývoj šedého zákalu může být různě rychlý. Na jeho vznik a rozvoj má vliv životní styl, čas strávený před monitorem, pobyt na přímém slunci, ale i náročnost dnešního světa na ostré a přesné vidění.

Moje katarakta ještě není dost zralá.

Dříve se čekalo na to, až šedý zákal dostatečně uzraje, než se lékaři pustili do operace. Doba však pokročila. Díky nejnovějším technologiím a operačním postupům není na co čekat. Operace zraku jsou mnohem šetrnější a díky různým nitroočním čočkám umí lékaři vyřešit i několik očních vad současně.

Dokud trochu vidím, nenechám si operovat zdravé oko.

I počínající šedý zákal může významně ovlivnit kontrast a ostrost vidění. To může být nebezpečné zvláště u řidičů, ale ovlivňuje to všechny každodenní činnosti. V případě katarakty si pacienti dost často ani neuvědomují, jak špatně ve skutečnosti vidí, což pro ně může být v reálném životě opravdu nebezpečné.

Bojím se bolesti. Řezání do oka je něco, co si nedokážu představit.

Odstranění šedého zákalu je nejčastěji prováděný chirurgický zákrok na světě. Jen v České republice se ročně uskuteční 100 tisíc operací. Zákrok je bezbolestný a mini invazivní, což zkracuje délku operace a snižuje pravděpodobnost pooperačních komplikací na minimum. Odpadá nutnost šití a samotná obnova zraku je velice rychlá.

Budu na dlouhou dobu vyřazen/a z provozu.

Samotná operace trvá asi 10 minut, příprava před operací půl hodiny. Celý zákrok je prováděn ambulantně, v lokální anestezii. Většina pacientů vidí dobře už druhý den. K úplné stabilizaci zraku dochází přibližně do měsíce. Žádné dlouhé vyřazení z běžného života se tedy nekoná. Pacienti k tomu popisují významné zlepšení kvality svého života díky operaci. Pochvalují si větší samostatnost, chuť znovu číst, cestovat, sportovat, nebo se aktivně věnovat svým koníčkům či blízkým.

Share This