Bylinky na oči: Pomohou i vám?

Chcete si zlepšit zrak bylinkami? Bojujete s nějakou oční vadou a rádi byste sáhli k nějakým přírodním prostředkům? Možná to není špatný nápad. O možnostech lidové léčby a o tom, co může nebo nemůže udělat pro vaše oči, jsme si povídali s předsedkyní České oftalmologické společnosti Klárou Marešovou.
slider-ocijakorys-polovina

Na oči jsou často doporučovány různé bylinky. Jaký je na ně Váš názor?

Jsem spíše západní lékař a chirurg a často a ráda řeším onemocnění razantně. Nicméně v bylinkách vidím potenciál podpůrně a doplňkové léčby. Rozhodně bych je doporučovala k standardním lékům, které obvykle předpisuji na recept.

Děkuji, pojďme se tedy na ně podívat blíže. Mezi ty nejznámější určitě patří světlík lékařský. Jaké má účinky a kdy je vhodné po něm sáhnout?

Obvykle se používá jeho nať ve formě silného nálevu na oční obklady. Bylinkáři jej doporučují pro celkové posílení očí a jako doplňkovou přírodní léčbu u všech typů očních onemocnění. Velmi známé jsou jeho pozitivní účinky při zánětech spojivek, alergiích nebo celkové únavě očí. Jako u všech bylin byste se ale nejprve měli přesvědčit, že na něj nemáte nežádoucí reakci. Jinak se může užívat i dlouhodobě, ať už jako obklad nebo čaj. Oplachy očí při únavě a zánětech se dají dělat třeba i z heřmánku pravého, fenyklu obecného, černého nebo zeleného čaje. Všechny tyto bylinky obsahují zklidňující látky a spolu s odpočinkem vám mohou přinést úlevu.

Dá se nějak předejít zhoršujícímu se vidění bylinkami? A pokud ano, tak kterými?

Posilující účinky se připisují obkladům z měsíčku lékařského a vnitřně užívané tinktuře z pupenů brusnice borůvky. Ty údajně obsahují látky, které podporují fungování oční sítnice a podílí se na stabilizaci kolagenu v oku, což má příznivý dopad na jasnost a kvalitu vidění. Pokud však už jste krátkozrací nebo dalekozrací, kúra z bylinek vás nejspíš nezachrání. V takovém případě bych doporučila spíše důkladné oční vyšetření a laserovou operaci zraku. Jako prevence ale může tinktura z pupenů fungovat dobře.

A co borůvky jako takové? Mají na zrak vliv nebo je to jen pověra?

Britským pilotům za druhé světové války se údajně zlepšilo noční vidění díky konzumaci borůvek. Nevím, co je na tom pravdy, ale borůvky obsahují anthocyanosidy, které jsou přirozenou součástí oční sítnice a mají blahodárný vliv na regeneraci očí. Navíc jsou plody borůvek protizánětlivé a antioxidační. Výtažky z nich snižují projevy šedého zákalu, makulární degenerace a zeleného zákalu.
Borůvka v kombinaci se zinkem a ginkgo bilobou může být ideálním doplňkem stravy, pokud dbáte na prevenci ztráty zraku. Ginkgo biloba má totiž prokázaný účinek na zlepšení ostrosti vidění při makulární degeneraci a při zeleném zákalu. Zároveň dokáže vyživit sítnici oka a podporuje krevní oběh.

Někde jsem četla, že chrpový čaj a obklady z něj pomohou na spadlá oční víčka. Je to tak?

Pít chrpový čaj dvakrát denně po nějakou omezenou dobu samozřejmě můžete. Určitě to nebude na škodu. Chrpa se doporučuje při únavě očí, na otoky a může pomoct stejně jako světlík na záněty spojivek. Oplachy pomohou oči projasnit a obklady zas eliminují váčky pod očima. Že by ale dokázaly zpevnit nebo zvednout ochablá oční víčka, s tím bych raději nepočítala.

Čínská medicína tvrdí, že oči jsou spojené s játry. Pokud tedy posílíme játra, mělo by se zlepšit i
naše vidění. Co se v tomto případě dá doporučit?

Posílit játra a dopřát jim jarní očistu samozřejmě nikdy není od věci. Z bylin nám může pomoci ostropestřec mariánský, Hercampuri nebo kurkuma. Tady je to ovšem otázka správného dávkování.
To, co jednomu člověku vyhovuje a dělá dobře, může být pro druhého příliš silné. Proto bych doporučovala se nejprve poradit se zkušeným bylinkářem nebo fytoterapeutem.

Existují nějaké bylinky, u nichž je v současné době prokázán zdravotní dopad na kvalitu zraku?

V poslední době se hodně mluví o zdravotních účincích extraktu z hroznových jader a také ze šafránu. Extrakt z hroznových jader obsahuje vysoké množství kyseliny linolové, flavonoidy a látku OPC, která je známá jako antihistaminikum a antioxidant. Doporučuje se proto používat při zvýšené námaze očí, na šedý zákal a na diabetickou retinopatii. Šafrán zase díky vysokému obsahu antioxidačních karotenoidů zpomaluje progresi u šedého i zeleného zákalu.

Co byste našim čtenářům doporučila na závěr?

Pro dobré fungování zraku je důležité pobývat co nejvíce venku a ideálně se koukat do dálky a do zeleného. Taková pravidelná procházka v lese může být nakonec vašim očím prospěšnější než leckterý bylinkový čaj nebo doplněk stravy. Přirozené světlo oči tolik nezatěžuje a pravidelný pobyt na sluníčku vám dodá potřebný vitamín D. A když už nic jiného, určitě vám to zlepší náladu a pomůže vás to udržet v lepší kondici.

 

www.ocijakorys.cz
Osvětová iniciativa Oči jako rys si klade za cíl vzdělávat širokou veřejnost v oblasti péče o oči a řešení očních vad. Na stránkách iniciativy mohou pacienti najít komplexní informace o různých typech očních vad. Dozví se, jak se jednotlivé vady projevují, jak ovlivňují vidění, co se s nimi dá dělat a jak si najít vhodné místo, kde jim s řešením očních vad pomohou.
Hlavním partnerem tohoto projektu je Alcon. Světový lídr v oblasti inovací produktů pro vidění a péči o zrak a dodavatel vyspělých technologií, přístrojů a produktů pro všechny významné oční kliniky v České republice.

MUDr. Klára Marešová, Ph.D., FEBO
Předsedkyně České oftalmologické společnosti, přednostka Oční kliniky Fakultní nemocnice Olomouc a vyučující na Lékařské fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Pochází z lékařské rodiny s dlouhou tradicí, včetně nitrooční chirurgie. Specializuje se na chirurgii šedého a zeleného zákalu, plastickou chirurgii očních víček a refrakční operace nitroočních čoček. Kromě klasického lékařského vzdělání absolvovala také prestižní mezinárodní zkoušku z očního lékařství The European Board of Ophthalmology Diploma Examination a získala světově uznávaný titul FEBO (Fellow of the European Board of Ophthalmology).

Share This