Co by vás mohlo zajímat aneb vše souvisí se vším

Určitě znáte rčení, že oči jsou oknem do duše. Pak vás jistě nepřekvapí, že stav vašich očí může pomoci odhalit, jaké zdravotní neduhy vás trápí. A také opačně, že existuje přímá souvislost mezi onemocněním očí a dalšími oblastmi lidského zdraví. Odhlaste s námi skryté souvislosti mezi zrakem a vaší celkovou kondicí.
slider-ocijakorys-polovina

Kardiovaskulární systém
Trápí vás poškozené krevní cévy v očích a s tím spojené problémy se zrakem? Pak byste si měli nechat vyšetřit i kardiovaskulární systém. Studie prokázaly, že lidé s kardiovaskulárními chorobami, vysokým krevním tlakem a diabetem trpí právě na tyto problémy s očima. Se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění je spojena také přítomnost drúz – malých nažloutlých usazenin na sítnici, které se objevují v počátečních stádiích věkem podmíněné makulární degenerace.

Funkce mozku
Oči jsou s mozkem propojeny složitou sítí nervů. Tyto dva orgány jsou na sobě přímo závislé, takže není žádný div, že jeden bez druhého nemohou pořádně fungovat. Výzkumy poukazují na to, že významné zhoršení nebo ztráta zraku mohou urychlit kognitivní pokles a ztrátu paměti, zvýšit riziko demence i Alzheimerovy choroby. Mezi nejčastější oční onemocnění spojovaná s těmito chorobami patří makulární degenerace a zelený zákal (glaukom). Pravidelné kontroly očí po čtyřicítce jsou naprosto nezbytné proto, aby se zamezilo trvalému poškození zraku.

Imunitní systém
Naše oči jsou každodenně vystaveny škodlivým patogenům, a proto mají svůj vlastní imunitní systém. Většinu běžných infekcí dokáží zvládnout samy. Opakované oční záněty však mohou poukazovat na mnohem hlubší problém – celkový problém s imunitou a některá autoimunitní onemocnění. Mezi ty, které se odráží na zdravotním stavu očí, patří revmatoidní artritida a lupus. Nemocnému hrozí tzv. uveitida – vážný zánětlivý stav, který postihuje střední vrstvu oka (uveu). Pacient může vidět rozmazaně, být citlivý na světlo, oči mohou být zarudlé a bolestivé. V některých případech, pokud je stav delší dobu neléčen, může vést uveitida až ke ztrátě vidění. V případě opakovaných zánětů a vleklých očních potížích je proto důležité co nejdříve vyhledat pomoc odborníků.

Spánek
Máte problémy s usínáním? Zřejmě byste se měli soustředit na cirkadiánní rytmus vašeho těla. Ten je totiž zodpovědný za regulaci spánku a je přímo ovlivněn vnímáním světla a tmy. Pokud se ve večerních hodinách pravidelně vystavujete modrému světlu (TV, počítač, mobil apod.), namáháte nejen oči, ale celkově si ztěžujete usínání a narušujete si hlubokou fázi spánku. Dlouhodobá spánková deprivace pak vede ke snížení kognitivních funkcí mozku, ovlivňuje vaši náladu i celkové zdraví.
Dopřejte si večerní digitální detox a zbavíte se nejen únavy očí, ale podpoříte lepší kvalitu spánku a tím i vaše zdraví.

Nedostatky ve výživě
Pro správné fungovaní potřebují oči celou řadu vitamínů a minerálních látek. Mezi ty nejčastěji skloňované patří vitamín A, C, E, zinek a omega-3 mastné kyseliny. Pokud tyto látky správně nedoplňujete, ať už vhodnou stravou nebo správnou suplementací, vystavujete se celé řadě zdravotních rizik, které zdaleka nesouvisejí jen s očima. Hrozí vám syndrom suchého oka, potíže s viděním, chronická onemocnění vlivem oslabeného imunitního systému nebo třeba pomalé hojení ran. Věnujte svou pozornost správnému jídelníčku a vaše tělo vám poděkuje.

Zdroj: https://ophthalmologybreakingnews.com/5-surprising-ways-your-eye-health-affects-your-overall-health-

Share This