Příběh projektu Oči jako rys

Chtěla bych se s vámi podělit o svůj příběh, a vlastně také i o příběh projektu Oči jako rys, jak a proč vlastně vznikl. Ono to jsou totiž příběhy velmi úzce propojené. Ale dost úvodu :-).
slider-ocijakorys-polovina

Všichni máme před sebou každý den spoustu problémů k řešení, musíme se vypořádat s nedostatkem času a současně jsme zahlcení spoustu informací, které musíme sledovat, třídit a na základě nich se i rozhodovat. Bez očí se neobejdeme, a to že vidíme, považujeme za samozřejmost. Ale jen do té doby, než si všimneme, že se nám hůře čtou noviny anebo se u řízení auta najednou musíme více soustředit, neb při soumraku je najednou nějak horší viditelnost. Protože se už 20 let věnuji problematice očí všimla jsem si, nakolik je pro mé okolí náročné získat rychle základní informace, přehledné návody pro laiky, jaké možnosti v oblasti oční péče dnes existují. Rozhodla jsem se, že nastal čas, to změnit.

A právě proto vznikl tento projekt. Aby každý, kdo bude mít zájem, měl dostatek srozumitelných, správných a aktuálních informací o očích. Projekt už svým mottem „Osvěta, prevence, řešení“ naznačuje, čím se bude zabývat. Chceme vám nabídnout zajímavou formou návody, jak se o oči starat, budeme přinášet aktuální zprávy a novinky z oboru, názory očních lékařů nebo zástupců očních klinik, nebo si zde budete moci laicky vyzkoušet, jak vidíte. A i vy se můžete stát jeho součástí tím, že nám napíšete, co by vás zajímalo, ať už půjde o vysvětlení odborného termínu nebo laické vysvětlení některého z operačních zákroků. Jsem příznivcem toho, aby si každý o svém zdraví mohl rozhodovat sám, ale také aby měl k němu co nejvíce relevantních informací, cítil se jako partner v komunikaci.

K celému projektu mě konkrétně přivedly dva osobní zážitky. Rys je pro mě od dětství zvíře, které v mě vzbuzuje respekt. Dnes bohužel velmi ohrožený druh, a tím ohroženým druhem se díky mnoha vlivům, stává i náš zrak. Během mého života jsem také považovala zrak za něco o co není třeba se vůbec starat a do té doby než…

Můj zrak, moje oči – sama už pár let pociťuji únavu zraku po celém dni, nebo když je horší viditelnost v autě při řízení, Tam už pár let nosím brýle a počítám už i v poměrně krátké době s operací. A brýle s rouškou? To asi netřeba komentovat… je dobrá rada, když konzultace, a že stačí málo (a většinou i zdarma…)

A obloukem se vrátíme k rysovi. Rys je zvíře, jehož smyslům se nemůžeme nikdy rovnat. Myš umí spatří na 75 metrů, zajíce na 300 metrů a srnu na 500 metrů. Také se o něm říká, že umí vidět „neviděné“ a já věřím, že i my tímto projektem můžeme posunout hranici toho, jak vnímáme svůj zrak, a že není tak složité o něj pečovat.

Potřebujeme dobrou fyzickou kondici, volnou cestu bez aut, dobré nervy, samostatnější děti, volnější práci, dostatek financí nebo správných informací a jejich zdrojů. A je toho samozřejmě daleko víc. Každý z nás to má jinak a můžeme jmenovat. Ale ať to zní jako klišé, nejvíc všichni potřebujeme to zdraví. Pokaždé, když jsem byla na nějaké oslavě, kde se předávají přání a gratulace, a zaznělo tam obligátní „všechno nejlepší a hodně zdraví“, mi to právě připomnělo, že zdraví máme jen jedno. A je jen na každém nás, jak k němu přistupujeme, jak se o něj staráme. A je opravdu třeba i v mladším věku se o něj starat. A pak víc. A stojí to samozřejmě peníze. Víc a víc.

Zdraví, jak se říká, máme jen jedno. Pravda. Všechno souvisí se vším, tím myslím, naše zdraví a vše, co by se v jeho rámci dalo diskutovat. Já bych se ale ráda zaměřila na naše oči. Měla jsem a mám totiž to štěstí, že přes 20 let pracuji v oboru, který pomáhá lidem právě se zdravím. A to právě s nejdůležitějším naším smyslem, zrakem. Oči máme všichni jen jedny, ale to se bohužel vůbec nepromítá do péče, kterou jim věnujeme. Je to asi jako se vším, pokud se neobjeví problémy, vše funguje, jak má, vidíme výborně, možná dobře, nic neřešíme. A v tom je skrytá jedna z největších chyb. Svoji velkou cenu a hodnotu má prevence, pravidelné vyšetření a dostatek informací.

A právě v tomto momentu se spojuje můj osobní příběh a příběh projektu Oči jako rys. Je to již nějakých pár let, a věřte, vůbec se to nezměnilo, co mluvím ve svém okolí se známými a kamarády, i s členy mé rodiny, kteří pátrají po informacích. a to ve všech mediích pro ně dostupných Obecně, ale platí to i o informacích k očím. Někdo hledá v tisku, někdo na internetu, někdo na sociálních sítích. Bohužel se ale více a více setkávám se závěrem a názory, že to není v lidských silách objevit zdroje a dostupné informace. A pokud už nějaké informace člověk objeví, nemusí být správné. To je ten náš všechno obklopující svět. Už prostě nemůžeme všemu a všem věřit.

Budu ráda, kdy mi napíšete, jak se vám projekt líbí, co vám zde chybí, co byste zde uvítali. Takže na závěr všem pevné zdraví, a hlavně zdravé oči :-).

Děkuji Vaše Martina Novotná

Share This