Světový týden glaukomu: Při boji se zeleným zákalem pomůže jedině prevence

Světový týden glaukomu se pravidelně koná vždy v březnu. Letos připadla tato akce na týden od 7. do 13. března. Jejím cílem je upozornit na nebezpečí tohoto plíživého a zákeřného očního onemocnění.
slider-ocijakorys-polovina

Začíná to nenápadně. Nejdříve jde jen o malé výpadky v zorném poli, kterých si téměř nevšimnete. Později už vám začíná chybět větší a větší část obrazu. „V konečném stadiu Přijdete o periferní vidění, místo postav nebo věcí vidíte jen stíny. Zrakový nerv postupně degeneruje a odumírá,“ vysvětlila průběh onemocnění zeleným zákalem Klára Marešová, předsedkyně České oftalmologické společnosti. Proto se také tomuto onemocnění přezdívá tichý zloděj zraku.

Jste v rizikové skupině?

Na rozdíl od šedého zákalu je toto onemocnění velmi zrádné. Bez pravidelných preventivních kontrol zraku na odborném pracovišti se obvykle nedá glaukom odhalit, dokud už není pozdě. Přitom včasná prevence může váš zrak zachránit. Signálem pro nastupující zelený zákal může být nitrooční tlakem. Kromě toho existují rizikové faktory jako je věk nad čtyřicet let, genetická predispozice, vyšší nitrooční tlak, stres, emoční výkyvy a cukrovka, krátkozrakost.

Léčba zeleného zákalu: Důležité je zachytit onemocnění včas

V současné době existují tři možnosti léčby glaukomu. Farmakologická léčba očními kapkami, laserová chirurgie a klasická chirurgie. Objevují se také stále nové mikrochirurgické techniky, nástroje a implantáty. „U všech variant léčby ale platí, že je důležité zachytit zelený zákal v začátcích a předejít nevratným změnám, které mohou degenerací zrakového nervu nastat,“ zdůraznila Marešová. Mělo by tedy platit, že každý ve věku nad 40 let má pravidelně každé tři roky absolvovat detailní oční vyšetření.

Světový týden glaukomu je společnou aktivitou Světové glaukomové společnosti (World Glaucoma Association, WGA) a Světové společnosti glaukomatiků (World Glaucoma Patient Association, WGPA) organizovanou na podporu zvýšení povědomí o zdraví očí a důležitosti pravidelných očních vyšetření, které předcházejí pokročilým změnám u zeleného zákalu.

www.ocijakorys.cz
Osvětová iniciativa Oči jako rys, která si klade za cíl vzdělávat širokou veřejnost v oblasti péče o oči a řešení očních vad, je partnerem Světového týdne glaukomu. Na stránkách iniciativy mohou pacienti najít komplexní informace o zeleném zákalu i dalších očních vadách. Dozví se, jak se jednotlivé vady projevují, jak ovlivňují vidění, co se s nimi dá dělat a jak si najít vhodné místo, kde jim s řešením očních vad pomohou.

Hlavním partnerem tohoto projektu je Alcon. Světový lídr v oblasti inovací produktů pro vidění a péči o zrak a dodavatel vyspělých technologií, přístrojů a produktů pro všechny významné oční kliniky v České republice.

MUDr. Klára Marešová, Ph.D., FEBO
Předsedkyně České oftalmologické společnosti, přednostka Oční kliniky Fakultní nemocnice Olomouc a vyučující na Lékařské fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Pochází z lékařské rodiny s dlouhou tradicí, včetně nitrooční chirurgie. Specializuje se na chirurgii šedého a zeleného zákalu, plastickou chirurgii očních víček a refrakční operace nitroočních čoček. Kromě klasického lékařského vzdělání absolvovala také prestižní mezinárodní zkoušku z očního lékařství The European Board of Ophthalmology Diploma Examination a získala světově uznávaný titul FEBO (Fellow of the European Board of Ophthalmology).

Share This